Tamales recept

Tamales – recept

S tímto jídlem se v běžných turistických lokalitách zas tak často nesetkáte, ale můžeme zaručit, že se vám tato jemná mazlavá chuť kukuřice vryje pod kůži 😉

Tamales jsou sice pracné, ale stojí to za to! Na přípravu si vyhraďte určitě půl dne! 🙂 Bohužel příprava v našich končinách nejde nijak urychlit – na Kubě můžete sehnat už namletou čerstvou kukuřici, tady ale ne – nebo o tom alespoň nevíme 🙂

Ingredience na tamales

  • 15 kukuřičných klasů (komplet, ještě v zelené slupce)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2-3 klobásy nebo cca 500 g masa (můžete úplně vynechat)
  • sůl, římský kmín
  • mléko

Počáteční přípravy

Nejprve oloupeme kukuřici a to tak, že uřízneme spodní část klasu a zelené listy opatrně oloupeme – budeme je potřebovat (ne všechny, necháme si jen ty velké a nepoškozené – budeme je plnit).

Poté z klasu ořežeme zrna a nameleme v mlýnku na maso. Na Kubě se klasy strouhají na velkém hrubém struhadle, nic takového ale k dispozici nemáme, tak si vystačíme s mlýnkem – směs pomeleme 2x, aby byla jemnější. Lze to i rozmixovat v robotu, ale to pak bude příliš “vodnaté”.

Příprava tamales

Sazón na tamales

Dále si připravíme “sazón” – na oleji osmahneme na jemno nakrájenou papriku, cibuli, klobásku a prolisovaný česnek. Celou směs dochutíme solí a římským kmínem.

sazon na tamales

Směs promícháme s namletou kukuřicí, případně ještě dochutíme solí a pokud by byla příliš tuhá, zředíme mlékem – vařením kukuřice ještě nabobtná, tak kdyby byla směs příliš lepivá, budou tamales tvrdé.

Balení tamales

A teď přijde ta nejsložitější část…pokud máte velké listy, jde to lépe, naše kukuřice měla celkem malé, tak to byla piplačka…ale zvládli jsme to a vy určitě také 😉

Nejprve list omotáme kolem prstů, přidržíme ho palcem a vrchní část přeložíme – vznikne nám tak kapsička, kterou naplníme připravenou směsí. Dalším listem tuto naplněnou kapsičku omotáme a opět vrchní část přeložíme.

Kdyby nám směs vytékala, lze si pomoci ještě třetím, případně čtvrtým listem a celé to nějak šikovně omotat…stalo se nám, několikrát… 😀

Balíček svážeme jako dáreček – buď lze natrhat kukuřičné listy na proužky nebo můžete použít silnější provázek (nit by listy prořízla). My jsme použili vlákna z pytle – stejně jako se to dělá na Kubě 😀

A můžeme vařit

Hotové balíčky vložíme do osolené vroucí vody a pod pokličkou vaříme, dokud listy nezežloutnou – cca 50 minut až hodinu.

Uvařené tamales rozbalíme, nakrájíme a ještě teplé podáváme 🙂

Tamales a Ropa Vieja

Pokud všechny tamales nespořádáte okamžitě a pár balíčků vám zbyde na další den, tak je rozbalte, nakrájejte na kolečka a osmahněte na pánvi. Můžete si je dát třeba s tradiční Ropa Vieja…to je teprv mňamka! 🙂

Tak dobrou chuť a budeme rádi, když se s námi podělíte o fotky, jak se vám zadařilo 🙂