Kubánské fazole – recept

Potaje de frijoles negros, kubánská fazolová polévka nebo také “omáčka” k rýži, je asi to nejtypičtější jídlo, s jakým se na Kubě můžete setkat. Pokud vám chybí tato návyková chuť Kuby, mrkněte na recept 🙂

Recept na potaje de frijoles je jednoduchý a vystačíte si s pár surovinami:

  • 250 g černých fazolí
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • rostlinný olej
  • sůl
  • drcený římský kmín – cca 1 lžíce
  • dle chuti můžete přidat: klobásu, kousek dýně, červenou papriku, malangu nebo boniato (batata), ale není nutné

Černé fazole koupíte asi nejjednodušeji ve zdravé výživě, stejně jako římský kmín. Pokud seženete pouze celý, stačí ho chvilku orestovat na suché pánvi a potom rozdrtit v hmoždíři – jako bonus za práci získáte výraznější chuť 😉 Při restování pozor, rychle se spálí.. 😀

Příprava černých fazolí:

Fazole přeberte, propláchněte a uvařte v tlakovém hrnci ve 2-násobném množství osolené vody. Černé fazole není potřeba předem namáčet.

Mezitím si připravte “sazón” (nevím úplně, jak hezky přeložit, dá se říct koření nebo ochucovadlo :D) a to takto: na pánvi osmahněte na jemno nakrájenou cibulku, drcený česnek a římský kmín – můžete i na větším množství oleje, nebude se to tak připalovat (zde, pokud máte rádi uzeniny, můžete přidat i na kostičky nakrájenou klobásku případně na kousky nakrájenou červenou papriku).

Jakmile jsou fazole měkké (cca po 30 min), rozmačkejte je – já používám “šťouchadlo” na brambory, ale půjde to i vidličkou 🙂

Do fazolí přidejte “sazón” a pokud chcete, tak některou z ingrediencí z posledního bodu – my máme rádi dýni 🙂

Pokud žádnou další surovinu nepřidáváte, máte hotovo, pokud ano, tak ještě provařte, dokud nebudou všechny suroviny měkké 🙂

A můžete podávat 🙂 Buď jako vydatnou fazolovou polévku, nebo si k tomu uvařte rýži a upečte maso (recept na maso po kubánsku nahodíme už brzy) a máte oběd, jako vyšitý 🙂 Můžete přidat i smažený zeleninový banán, maniok (yuca) nebo avokádový salát 😉

El Potaje de la Abuela

A pokud chcete kubánské vaření posunout ještě o level výše, pusťte si k tomu nějakou pěknou hudbu, např. El Potaje de la Abuela – písničku, která právě o této dobrotě “od babičky” hovoří 😉

Písnička El Potaje de la Abuela vznikla díky spojení Robertóna z legendárních Los Van Van a svěží kapely F-Cuba. A věděli jste, že kapela F-Cuba má kořeny v České republice? Několikrát zde i vystupovali, ale teď to bohužel nebude na chvilku možné – kvůli současné situaci kolem COVID-19 je pro Kubánce momentálně nemožné vycestovat…

Pokud si ale tuto písničku chcete užít naživo např. na vánočním večírku nebo narozeninové oslavě, můžete kontaktovat jejich “dvojče” sídlící v ČR – kapelu Carisma. Latinskoamerické hity v podání temperamentních hudebníků nejen z Kuby vás roztančí, vykouzlí úsměv na rtech a užijete si tu pravou karibskou atmosféru nikdy nekončícího léta 😉

Dobrou chuť a hezký poslech 😉

M.