Fotorecept: Flan

Dezert, se kterým jste se na Kubě určitě setkali, si můžete velice jednoduše připravit i doma 🙂 Ingredience můžete spočítat na prstech jedné ruky a za chvilku je dobrota na světě 🙂 Jak připravit flan? Mrkněte na fotorecept!

Ingredience na flan:

Na litrovou nádobu potřebujeme:

  • na karamel: 5 lžic krystalového cukru – šťávu z 1/3 citronu
  • na flan:  7 vajec – 1 plechovku kondenzovaného mléka – 1,5 plechovky mléka – vanilku (nebo vanilkové aroma)

Příprava kubánského dezertu flan:
karamel na flanNejdříve připravíme v nádobě s nepřilnavým dnem karamel – cca 5 lžic krystalového cukru smícháme se šťávou z 1/3 citronu a na mírném ohni rozpustíme. Až je karamel hezky zabarvený dohněda nalijeme do nádoby, ve které budeme flan péct. Pozor, karamel je velmi horký a při tvorbě tohoto fotoreceptu došlo dokonce k lehkému úrazu, tak fakt opatrně 😉img_20161210_140655

Na pečení můžete použít formu na dort, na bábovku nebo srnčí hřbet. Nám se osvědčila silikonová forma s víkem. Karamel opatrně nalijte ještě horký do formy tak aby pokryl dno a stěny nádoby a nechte vychladnout. Zatímco bude karamel chladnout, si připravte těsto na flan a dejte rozehřát troubu na 180 stupňů.

Do misky rozklepněte 7 středních vajec, přidejte plechovku kondenzovaného mléka, 1 a půl plechovky mléka a vanilku nebo vanilkové aroma. Všechno opatrně promíchejte a nalejte do nádoby s karamelem.

Nádobu uzavřete, pokud nemáte víčko, můžete použít alobal a dejte do vodní lázně – postačí pekáč s vodou do výše 3-4 cm. Flan pečeme na 180 stupňů cca 2 hodiny – to, že je hotový poznáme jednoduchým špejlovým testem – pokud je špejle po vytažení z flanu čistá, máme hotovo 🙂

Necháme úplně vychladnout a vyklopíme 🙂 Před podáváním ještě necháme vychladit v ledničce a můžeme si dát do nosu 🙂

Dobrou chuť!